Pumpakärnor eller tablettmissbruk?

I mitt nya hälsosamma liv så försöker jag äta nötter, frön och till viss mån torkade frukter istället för godis. Jag har uppenbart svårt för att helt undvika småätandet men det är riktigt bra och i ”godisdisken” för naturgodis så har jag favoriter som macadamnötter, valnötter och ibland youghurtdoppade torkade bananer (som i och för sig känns för söta). En annan favorit är pumpafrön.

Jag läste någonstans att pumpafrön innehåller tryptofan vilket i kroppen blir melatonin och seratonin, vilket i sig hjälper kroppen med dygnsrytmen. Framförallt melatonin ska tydligen vara bra för nattsömnen och att få det där lugnet att infinna sig när man ska somna. Jag har ofta svårt att just gå att lägga mig och att koppla av innan jag somnar så jag tror min kropp inte kan ta skada av lite tryptofan.

Man kanske skulle göra sin egen odling hemma av växter med sömn- och rogivande egenskaper som till exempel valeriana, citronmeliss och…nja…kanske inte pumpor (men det är så lätt att köpa pumpafrön). Receptfria naturläkemedel är ofta relativt dyra och det känns som att det är ganska lätt att fixa själv. Sen undrar jag hur stor verkan de har…skulle dock aldrig våga börja med receptbelagda sömntabletter. Känns som att om man väl går ner för den vägen (som man säger på ren svenska) så ”avlär” man nog kroppen att kunna somna själv till slut – och så är man fast i tabletträsket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *