Hur hälsa och skönhet hänger ihop

I dagens Sverige blir det mer och mer fokus på kroppen, både ur ett positivt och negativt sätt. Nya ideal kan ofta vara stressande och drivas fram av företag som vill marknadsföra sina produkter som inte behöver ta ”moraliskt ansvar” för hur det egentligen påverkar generationer av unga. Bör de?

Skönhet och hälsa går ofta ihop (om än inte alltid). En frisk och välmående människa ser ofta vackrare ut än en sjuk och trött. Att motionera och bli av med överflödigt fett hjälper både hälsa och att anpassa sig till de ”nya” skönhetsidealen.

Vita tänder och en perfekt tandrad utan tandsten är inte längre ett Hollywood-attribut utan något som blir vanligare. Dels på grund av tandblekningsprodukter utan även på grund av att många borstar tänderna noggrannare samt använder tandtråd etc. Tandhälsan är helt enkelt bättre.

Ett annat fall där skönhet och hälsa inte riktigt går ihop, i alla all i det längre loppet är vår relation till solbränna. Viss solstrålning skapar ju nödvändiga vitaminer i kroppen men det torde vara allmänt känt att solen i längden skadar vår hud. Vi får torr hud och mindre elastisk hud. Solbränd hud ger också i slutändan ett för tidigt åldrande (vilket ju inte är förenligt med nuvarande skönhetsideal).

Håret är ofta en bra indikator på hur kroppen mår men även här går det att göra en hel del för att ”täcka över symptomen” och många hårvårdsprodukter gör rent utsagt ett riktigt bra jobb! Med hjälp av värmeverktyg, balsam, serum etc kan man få mer volym i håret och få det skinande och glansigt, istället för torrt eller fett.

Även ögonen, fönstret till vår själ, kan säga en del om vårt hälsotillstånd. Här handlar det dock inte lika mycket om hur friska ögonen ser ut utan snarare blicken som kan skvallra om vårt allmäntillstånd. Röda ögon är dock något som sällan ser bra ut eller är ett tecken på friska ögon. De produkter som finns mot röda ögon, tex Clear Eyes ska man dock vara försiktig med.

När det gäller viktkontroll så kan bantning också vara både negativt och positivt. Det är i många fall positivt om man lider av övervikt och fetma som i sin tur kan ge hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Om man följer en välrekommenderad diet kontrollerat och inte hoppar för mycket fram och tillbaka mellan olika dieter och frossande däremellan så vänjer sig kroppen med ett stabilt födointag, vilket är positivt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *